Raskaus viikko viikolta 29.11.2014 Päivitetty 15.02.2023

33. raskausviikko

33. raskausviikko on aiempaa hitaampien muutosten aikaa. Lapsen elimistössä ei enää tapahdu suuria muutoksia, mutta sen sijaan hän kasvaa kovaa tahtia lisää kokoa.

Teksti
Toimitus

33. raskausviikko: Lapsi kasvaa lähes 250 grammaa viikossa

Kun 33. raskausviikko on pyörähtänyt käyntiin, lapsessa ei enää tapahdu suuria muutoksia. Sen sijaan hän kasvaa kovaa tahtia. Lapsen paino nousee nyt lähes 250 grammaa joka viikko. Myös aivot kasvavat edelleen, samoin päänympärys. Aivojen hermoyhteyksien lukumäärä lisääntyy huimasti.

33. raskausviikon ikäinen lapsi liikkuu edelleen vilkkaasti, mutta nyt hänellä on jo niin ahdasta, että jalat on laitettava koukkuun. Tätä asentoa kutsutaan sikiöasennoksi.

Lapsen lanugo-karvoitus peittää enää pieniä osia hänen kehostaan. Joillakin lapsilla on kuitenkin jonkin verran karvoitusta selässä tai olkapäissä vielä syntymän jälkeenkin.

Jotkut lapsista ovat jo kääntyneet pää alaspäin 33. raskausviikolla.

Lue myös: Näin liikut turvallisesti koko raskausajan

Äidin olo saattaa helpottaa

33. raskausviikko on taitekohta, jossa moni odottaja saattaa huomata tukalan olon hieman helpottaneen. Jos lapsesi on laskeutunut jo nyt niin, että pää on siirtynyt synnytyskanavaan, saatat huomata että sinun on helpompi hengittää.

Hyvin yleistä on kuitenkin, että lapsi laskeutuu vasta juuri ennen synnytystä tai jopa synnytyksen aikana. Osa odottajista kokee lapsen laskeutumisen epämukavaksi.

Paras lepoasento tässä vaiheessa on yleensä kylkiasento. Silloin paine lantiossa, lantion alueen hermoissa sekä verisuonissa ja valtimoissa laskee.

33. raskausviikko on hyvä hetki synnytysvalmennukselle

33. raskausviikko voi olla hyvä ajankohta käydä synnytysvalmennuksessa kumppanisi kanssa. Synnytysvalmennusta järjestetään melkein kaikilla paikkakunnilla. Valmennuksessa käydään läpi tärkeitä asioita koskien raskautta, synnytystä ja lapsivuodeaikaa. Joillakin paikkakunnilla järjestetään myös tutustumiskäynti synnytysosastolle.

Synnytysvalmennuksesta voi olla paljon hyötyä. Siitä voi saada apua synnytykseen valmistautumisessa, mutta siellä voi myös tavata muita odottavia pariskuntia, joiden kanssa voi olla mukavaa vaihtaa ajatuksia raskaudesta ja synnytyksestä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Miten isän rooli on muuttunut? Näin nuori mies kirjoitti isyydestä vuonna 1967

Voit vielä lentää lähelle

33. raskausviikolla voit vielä lähteä lentomatkalle Euroopan maihin, jos raskaus on sujunut normaalisti. Lentoyhtiöt päästävät raskaana olevat kyytiin 36. raskausviikolle asti Euroopan-lennoille. Pohjoismaihin voi lentää raskausviikolle 38. asti.

Lue myös: Ihon hoito raskauden aikana: näin hoidat kuivuutta ja raskausarpia

Keskustele:
Kävitkö synnytysvalmennuksessa?
Miehet ja synnytysvalmennus

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X