Raskaus viikko viikolta 09.12.2014 Päivitetty 01.10.2024

23. raskausviikko: Lapsen hiukset ja kulmakarvat erottuvat

Kun 23. raskausviikko käynnistyy, tunnet luultavasti jo lähes kaikki lapsen liikkeet. Lapsen keho alkaa pyöristyä, ja ihon pigmentti alkaa muodostua. Myös lapsen keuhkorakkulat muodostuvat.

Teksti
Toimitus

23. raskausviikko | rv 22+0–22+6 | RV 22

23. raskausviikko tarkoittaa sitä, että raskaus on kestänyt 22 viikosta ja 0 päivästä 22 viikkoon ja 6 päivään  (rv 22+0–22+6). Sikiön pituus päästä peppuun (CRL) on n. 19 cm ja koko pituus n. 27 cm. Sikiö painaa n. 450 g.

Lapsen lihakset voimistuvat ja potkut kovenevat

Lapsen hiukset ja kulmakarvat alkavat jo erottua selvästi. Lapsi myös liikuttelee silmiään aiempaa enemmän.

Lanugo-karvoitus peittää vielä lapsen koko kehoa, mutta eniten sitä on pään ympärillä, kaulassa ja kasvoissa.

Lapsen jalat kasvavat edelleen, ja ne alkavat lähestyä lopullista pituuttaan suhteessa kehoon. Myös kaikki käsien ja jalkojen lihakset voimistuvat, ja lapsen liikkeet ovat näin ollen voimakkaampia kuin ennen. 23. raskausviikolla tunnet todennäköisesti jo voimakkaita potkuja.

Lapsen keho alkaa pyöristyä, ja ihon pigmentti alkaa muodostua. Myös lapsen keuhkorakkulat muodostuvat nyt, ja lapsi tekee edelleen ”hengitysharjoituksia”. Jos lapsi syntyisi 23. raskausviikolla, hänellä olisi mahdollisuus selviytyä.

Lapsen liikkeet tuntuvat jo selkeästi

Kun 23. raskausviikko käynnistyy, tunnet luultavasti jo kaikki lapsen liikkeet. Luultavasti huomaat myös huolestuvasi, mikäli lapsi ei liiku vähään aikaan, tai päinvastoin väsyt, kun hän potkii pitkään ja paljon.

Se, miten tunnet lapsen liikkeet riippuu myös siitä, missä asennossa lapsi on. Jos lapsi potkii vatsaasi kohti, tuntemus on terävämpi kuin, jos hän potkii selkärankaasi kohti.

Moni odottaja alkaa 23. raskausviikon aikana kärsiä niin sanotusta rasitusinkontinenssistä eli virtsankarkailusta rasituksen yhteydessä: yskiessä, niistäessä tai liikuntaa harrastaessa. Virtsankarkailu johtuu siitä, että kohtu on virtsarakon yläpuolella ja painaa sitä. Aloita lantionpohjan lihasten harjoitukset, ja jatka niitä koko raskauden ajan, mutta myös synnytyksen jälkeen.

23. raskausviikko voi olla energistä tai ahdistavaa aikaa

Monelle 23. raskausviikko on energistä aikaa ja saatatkin ajoittain tuntea, että sinulla on energiaa vaikka muille jakaa. Hyödynnä energia ja siivoa vaikka koti, tai valmistele vauvan huone. Edessä voi olla myös aika, jolloin et enää jaksa tai pysty siihen.

Tässä vaiheessa oman mielialan vaihteleminen on hyvin tavallisia. Monet naiset miettivät sitä, miltä he tulevat näyttämään raskauden jälkeen, ja miten he selviävät vauvan hoidosta. Hormoneillakin on osuutta tällaisiin ajatuksiin, ja huomaat ehkä olevasi herkempi kuin yleensä.

Masennus saattaa hiipiä äidin elämään jo raskausaikana. Tyypillisiä raskausajan masennusoireita ovat univaikeudet, ahdistuneisuus, pelokkuus sekä jatkuva huoli muun muassa itsen ja sikiön terveydestä. Raskaus on yksi elämän suurista kehityskriiseistä. Yhdeksässä kuukaudessa on yritettävä valmistautua äitiyteen.

Myös hormonit tekevät äidistä herkemmän eikä ole ihme, että mieli saattaa järkkyä raskausaikana. Raskaana oleva äiti tietää tulevaisuudessa saavansa paljon, mutta hän joutuu myös luopumaan asioista ainakin joksikin ajaksi.

Äitiysloman alkaessa moni voi tuntea itsensä myös yksinäiseksi, mutta onneksi lasten kautta tutustuu myös uusiin ihmisiin ja ystäviin. On hyvä selvittää jo raskausaikana vauvatapaamisia ja harrastuksia, joihin voi vauvan kanssa lähteä tapaamaan muita vauvoja ja vanhempia.

Lue myös: 4D-ultra: katso videolta, miten valmiilta vauva näyttää raskausviikolla 23

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X