Raskaus viikko viikolta 21.11.2014 Päivitetty 15.02.2023

41. raskausviikko

41. raskausviikolla lapsi on valmis ja periaatteessa valmis syntymään. Tiesitkö, kuinka monta prosenttia vauvoista syntyy laskettuna päivänä?

Teksti
Toimitus

Lapsi on täysin valmis!

On 41. raskausviikko ja lapsi on valmis ja periaatteessa valmis myös syntymään. Synnytys voi käynnistyä koska tahansa, tai sitten hän voi lykätä syntymistään vielä monta päivää. Ehkä hän syntyykin vasta 43. raskausviikolla.

Vain noin kymmenen prosenttia lapsista syntyy laskettuna päivänä. Yliaikaisuus on tavallista, varsinkin jos olet ensisynnyttäjä. Raskaus lasketaan yliaikaiseksi vasta 42. raskausviikon jälkeen.

Muista, että täysiaikainen raskaus on paras vaihtoehto sekä vauvan että äidin kannalta. Malta siis vielä – pian pääset tapaamaan lapsesi ensimmäistä kertaa.

Lue myös: Huimaus raskausaikana

Synnytykseen valmistautuminen

41. raskausviikolla aika kuluu hitaasti, on tukala olla, ja et voi muuta kuin odottaa. Odottaminen ja jännittäminen voi tehdä sinusta ärtyneen ja väsyneen. Itkukin saattaa olla herkässä. Vai oletko sinä niitä odottajia, joiden puuhavimma vain yltyy raskauden lähestyessä loppuaan?

Muistaa pitää huolta itsestäsi ja säästellä voimia synnytykseen. Moni nukkuu loppuraskaudessa todella huonosti öisin. Yritä järjestää itsellesi mahdollisuus päivätorkkuihin. Ehkä voisit miettiä, mikä saa olosi tuntumaan paremmalta.

Jos synnytys jännittää kovasti, kannattaa siihen yrittää valmentautua parhaansa mukaan jo hyvissä ajoin. Mielikuvaharjoittelu on tärkeää. Yritä käydä ajatuksissasi synnytys vaihe vaiheelta läpi positiivisten mielikuvien siivittämänä. Rentoutumisessa nimittäin auttaa, kun tietää, mitä on odotettavissa.

Pelkoja ja tunteitaan synnytykseen liittyen kannattaa kanavoida ulospäin esimerkiksi puhumalla, kirjoittamalla tai tekemällä taidetta. Tuntemuksiaan on myös hyvä jakaa muiden kanssa.

On viimeiset hetket käydä kävelyllä ilman vauvanvaunuja. Taidat miettiä yhä enemmän lastasi ja aivan pian tulevaa synnytystä. Malttia ja voimia. Aivan pian tapaat vauvasi.

Lukija kertoo: 41. raskausviikko

”Mulla alkaa tänään rv 41 eikä todella merkkiäkään siitä, että toukka olisi tulossa pihalle. Esikoinen siis täälläkin. Fyysisesti voin erittäin hyvin, masu on onneksi suht pieni että pystyn tekemään kaikenlaista, elämään siis normaalia elämää, mutta kyllä kieltämättä pikkuhiljaa alkaa olla sellainen olo, että onko mussa jotain vikaa, kun mitään ei tapahdu.

Luotan tosin vahvasti siihen, että kyllä toukka itse tietää, milloin on valmis tulemaan maailmaan ja kroppa toimii just niinkuin sen pitääkin toimia. Mulla ei ole ollut mitään komplikaatioita eikä huolenaiheita ollenkaan, joten en oo huolissani, vaikka venyykin. Kyllä se sieltä tulee, en oo koskaan kuullu, että joku olis jääny syntymättä.”

– Nimimerkki Naneni Kaksplussan keskustelupalstalla.

Lue myös:

Synnytyksen käynnistäminen: näin se etenee vaihe vaiheelta

Keskusteluissa: Millaisia oireita sinulla oli ennen synnytyksen käynnistymistä?

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X