Raskaus viikko viikolta 01.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

31. raskausviikko

Lapsen kehoa peittävä lanugo-karvoitus alkaa pikkuhiljaa hävitä 31. raskausviikon aikana. Sitä on kuitenkin vielä selässä ja olkapäillä. Lapsella on jo hiukset päässä. Hänen ihonsa rasvapitoisuus lisääntyy edelleen, ja iho muuttuu entistä sileämmäksi.

Teksti
Toimitus

Vauva voi jo kääntyä pää alaspäin

Raskautesi on edennyt hiljalleen jo loppumetreille: 31. raskausviikko käynnistää raskauden viimeisen kolmanneksen!

Lapsella on jo hiukset päässään. Hänen kehoaan peittävä lanugo-karvoitus alkaa pikkuhiljaa hävitä, mutta sitä on vielä selässä ja olkapäillä. Hänen ihonsa rasvapitoisuus lisääntyy edelleen, ja iho muuttuu entistä sileämmäksi.

Lapsella ei enää ole yhtä paljon tilaa liikkua kohdussa kuin aiemmin. Hän kuitenkin jatkaa potkimista ja käsillä jyskyttämistä.

31. raskausviikko on aikaa, jolloin toiset lapset kääntävät itsensä jo pää alaspäin. Silloin lapsen potkut tuntuvat erilaisilta, sillä ne osuvat kylkiluihisi. Voimakkaimmat iskut saattavat tuntua kivuliailtakin.

Lue myös: Odotusaika ja hormonit

Turvotus raskauden aikana

Monelle 31. raskausviikko tuo mukanaan uudenlaisia raskausvaivoja. Usein äidit kärsivät tässä vaiheessa esimerkiksi turvotuksesta. Sormukset eivät mahdu sormiin, ja nilkat ovat turvonneet. Turvotuksen aiheuttaa elimistöön kertyvä neste.

Kun olet raskaana, kehosi tuottaa jopa 50 prosenttia enemmän nestettä ja verta kuin aiemmin, mikä takaa sen, että lapsi saa kaiken tarvitsemansa kehitystään varten.

Kun lapsi on saanut tarvitsemansa, osa ylimääräisestä nesteestä kertyy kehosi kudoksiin. Kohtusi painaa lantion isoja verisuonia, mikä johtaa siihen, että verenkierto kehosi alaosaan heikentyy jonkin verran. Tämän takia 31. raskausviikon aikana neste kertyy herkästi etenkin jalkoihin aiheuttaen turvotusta.

Voit yrittää ehkäistä liiallista turvotusta liikkumalla rauhallisesti, juomalla tarpeeksi vettä, lepäämällä jalat koholla sekä välttämällä jalat ristissä istumista.

Lue myös Anna.fi: Näin hoidat turvotusta kotikonstein!

Odottaja, muista levätä

Kun 31. raskausviikko alkaa, raskautta on jäljellä enää kymmenen viikkoa. Synnytys ehkä pelottaa ja mietityttää, hermot saattavat olla kireänä ja mielessä voi pyöriä se, pystynkö tähän. Tämä on aika tavallista, eikä asiasta kannata olla turhaan huolissaan. Jos murheet vaivaavat liikaa, kannattaa niistä puhua esimerkiksi neuvolassa.

Moni kokee myös tässä vaiheessa pesänrakennusviettinsä äkillisen heräämisen: koti pitää saada valmiiksi vauvaa varten. Siivotaan, tyhjennetään kaappeja ja laatikoita.

On toki hyvä saada koti kuntoon ennen vauvan syntymistä, mutta muista myös levätä välillä.

Lue myös: Synnytyspelko 
Keskustele: Raskausajan turvotus 

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X