Raskaus viikko viikolta 20.11.2014 Päivitetty 15.02.2023

42. raskausviikko

42. raskausviikko on jo yliaikaisuutta. Lapsi, joka syntyy lasketun ajan jälkeen, ei kuitenkaan kärsi siitä millään tavoin. Älä siis murehdi, jos päädyt 42. raskausviikolle asti.

Teksti
Toimitus

42. raskausviikko on aikaa lasketun ajan jälkeen

On 42. raskausviikko ja raskaus voidaan katsoa jo yliaikaiseksi. Lapsi, joka syntyy lasketun ajan jälkeen, ei kuitenkaan kärsi siitä millään tavoin. Yleensä kuitenkin 42. raskausviikolla tai sitä myöhemmin syntyneet ovat hieman kookkaampia lapsia.

Lasketusta ajasta on kulunut viikko ja odotus voi tuntua loputtomalta. Monet naiset tuntevat itsensä tässä vaiheessa levottomiksi, mutta muistuta itseäsi siitä, että vauva on hyvin pian tällä. Synnytyksen saa kyllä käynnistettyä keinotekoisesti, mutta useimmiten on parasta antaa sen edetä omaa vauhtia.

Synnytyksen alkua ei voi nopeuttaa

Moni ajattelee, että voi auttaa luontoa hiukan ja saada jotain käynnistymään. Olet ehkä kuullut kolmesta S:stä: sauna, seksi ja siivoaminen. Näitä asioita voi toki tehdä, niistä ei ole ainakaan mitään haittaa sinulle tai lapsellesi. Miehen sperma sisältää prostaglandiineja, jotka voivat auttaa kohdunkaulaa kypsymään hieman nopeammin.

Lähipiirin utelu siitä, eikö vauva ole vieläkään syntynyt, saattaa käydä hermoille. Älä kuitenkaan stressaa: synnytys kyllä alkaa sitten, kun on sen aika, vaikka miten kuuraisit lattioita tai saunoisit kerran päivässä.

Jos malttamattomuus vaivaa, kannattaa aika käyttää lepoon ja vauvan tarvikkeiden valmisteluun. Hemmottele itseäsi, kuuntele lempimusiikkia ja syö niitä ruokia, joista nautit. 42. raskausviikko kannattaa pyhittää iloiselle odotukselle.

Lue myös:
Synnytyspelko 
Synnytys vaihe vaiheelta
Hormonit raskauden aikana

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X