Raskaus viikko viikolta 15.12.2014 Päivitetty 18.09.2024

17. raskausviikko: Vauvasi osaa jo haukotella

17. raskasuviikon aikana useimmat odottavat jo merkkejä lapsen liikkeistä. Jos olet synnyttänyt aikaisemmin, saatat tuntea ensimmäisiä liikkeitä nyt.

Teksti
Toimitus

17. raskausviikko | rv 16+0–16+6 | RV 17 | raskausviikko 17

17. raskausviikko tarkoittaa sitä, että raskaus on kestänyt 16 viikosta ja 0 päivästä 16 viikkoon ja 6 päivään  (rv 16+0–16+6). Sikiön pituus päästä peppuun (CRL) on n. 11,5 cm ja koko pituus n. 16 cm. Sikiö painaa n. 135 g. Etkö muista, millä viikolla olet? Selvitä se raskauslaskurilla.

Lapsi on ohuen karvan peitossa

On 17. raskausviikko ja lapsi osaa nyt haukotella.

Lapsi on laiha, iho on läpinäkyvä eikä ihon alla ole vielä rasvaa. Iholle on muodostunut ohut karva (lanugo) joka peittää lapsen kehon syntymään saakka.

Lapsen vartalo kasvaa 17. raskausviikon aikana nopeasti, ja luusto vahvistuu. Sikiö painaa tästä viikosta lähtien enemmän kuin istukka. Lapsen lihaksetkin vahvistuvat.

Sukupuoli on mahdollista selvittää

Lapsi pystyy nyt reagoimaan ympäristöön ja ääniin, ja nämä reaktiot tunnet liikkeinä ja potkuina. Monet äidit eivät kuitenkaan vielä tässä vaiheessa tunne liikkeitä.

17. raskausviikon aikana pystyy jo melko varmasti näkemään ultraäänen avulla, onko lapsi poika vai tyttö.

Lue myös: ”Terävä vatsa on poikamaha” – näin vanha kansa ennusti sukupuolta

Äiti on muutosten kourissa

17. raskausviikko on kohta, jossa useimmat hiljalleen odottavat jo merkkejä lapsen liikkeistä. Jos olet synnyttänyt aikaisemmin, saatat tuntea ensimmäisiä liikkeitä nyt. Jos tämä on ensimmäinen lapsesi, älä huolestu jos et vielä tunne mitään.

Voi hyvin kulua vielä muutama viikko, ennen kuin tunnet liikkeet, vaikka ne onkin mahdollista tuntea jo 17. raskausuviikolla. Monet äidit kertovat tuntevansa liikkeet parhaiten iltaisin nukkumaan käydessä. Silloin vartalo rentoutuu ja on aikaa tunnustella ja tutkia.

Sydämentykytykset ovat usein vaarattomia

17. raskausviikolla sydämesi pumppaa enemmän verta kuin normaalisti, jopa 20 prosenttia enemmän. Tämä voi aiheuttaa täysin vaarattomia sydämentykytyksiä.

Limakalvotkin reagoivat lisääntyneeseen verimäärään. Sinulla saattaa olla enemmän emätinvuotoa, ja nenäkin saattaa olla tukossa.

Kipua nivusissa

Kivut ja epämukavat tuntemukset voivat alkaa lisääntyä. Monet naiset kokevat kipua nivusissa näihin aikoihin. Kipu voi olla voimakasta ja yllättävää, mutta yleensä ei tarvitse huolestua.

Kipu voi olla lähtöisin kohdun lantioon kiinnittävistä jänteistä, jotka venyvät, kun kohtusi kasvaa. Joskus kivut voivat yltyä niin koviksi, että käynti lääkärillä tulee tarpeeseen.

Lue myös: Näin ehkäiset odottajan liitoskipuja

Keholliset muutokset toisille luontevampia kuin toisille

17. raskausviikon tienoilla monen odottajan raskaus alkaa näkyä jo selkeämmin. Osa odottaa vatsan kasvua malttamattomana ja tuntee olonsa naiselliseksi. Toiset saattavat kokea suurenevan vatsan rajoittavana ja pelkäävät näyttävänsä epäviehättävältä.

Oloa saattaa helpottaa, jos ajattelee, että omassa kehossa on tapahtumassa yksi suurimmista ihmeistä ja tila on vain väliaikainen. Myös kauniit, hyvin istuvat raskausvaatteet voivat kohentaa oloa.

On myös hyvä muistaa, että vatsan koko on kaikilla odottajilla yksilöllinen. Siinä, missä toisella on 17. raskausviikolla jo selvästi näkyvä vatsa, voi toisella olla vasta pieni kumpu. Raskausvatsan kokoon vaikuttaa muun muassa kohdun asento sekä lapsiveden määrä.

Lue myös: Pieni vauvamaha voi johtua taaksepäin kallistuneesta kohdusta – näin kohdun asento vaikuttaa raskauteen

Pian voit hakea äitiyspakkausta ja vanhempainrahaa

Kun raskaus on kestänyt 154 päivää, voi odottaja hakea Kelasta vanhempainpäivärahaa ja äitiysavustusta, jonka saa äitiyspakkauksena tai rahana. Hakemukseen tarvitaan todistus raskaudesta. Todistuksen saa, kun käy viimeistään ennen 4. raskauskuukautta neuvolassa ja lääkärillä.

Kun 17. raskausviikko alkaa, on pian myös toisen ultraäänen aika. Pian saat halutessasi selville lapsen sukupuolen!

Lue myös: Rakenneultra on raskauden merkkihetki: Mitä siellä tutkitaan?

Raskausviikot

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X