Raskaus viikko viikolta 07.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

25. raskausviikko

On 25. raskausviikko ja lapsen silmät ovat täysin kehittyneet, mutta ne ovat vielä kiinni. Hän kuulee myös paljon ääniä.

Teksti
Toimitus

Lapsen silmät ja korvat kehittyvät

On raskausviikko 25. Lapsi kasvaa kovaa vauhtia, ja hänen luunsa vahvistuvat. Lapsen kädet ovat täysin kehittyneet, ja sormissa on jo sekä pienet kynnet että sormenjäljet. Lapsi myös koskettelee omaa vartaloaan käsillään.

Hänen silmänsä ovat täysin kehittyneet, mutta kun 25. raskausviikko alkaa, silmäluomet ovat edelleen kiinni. Lapsi kuulee kohdussa paljon ääniä — siellä on kaikkea muuta kuin hiljaista. Sikiö voi jo kuulla puheesi, ruoansulatuksen ääniä, sydämensykkeesi sekä hengityksesi.

Lapsen keuhkoista ei vielä siirry happea vereen eikä veren hiilidioksidia keuhkoihin. Happi ja hiilidioksidi kulkevat vielä äidin verenkierrosta istukan kautta.

Pienimmät eloon jäävät keskoset syntyvät näillä viikoilla

25. raskausviikko on eräänlainen käännekohta, sillä nyt syntyessään lapsella voisi jo olla mahdollista selvitä. Suomessa keskosten hoito on tasokasta, ja monet keskosista voivat lopulta hyvin.

Ennenaikaisen synnytyksen ennustaminen on vaikeaa. Riskejä ennenaikaiselle synnytykselle voivat olla aiempi ennenaikainen synnytys tai jokin krooninen sairaus. Muita tällaisia riskejä voivat olla monisikiöraskaus, päihteiden käyttö tai vakava raskausmyrkytys. Emättimen tulehdukset ja virtsatietulehdus kannattaa hoitaa ajoissa, sillä nekin lisäävät riskiä ennenaikaiseen synnytykseen.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

25. raskausviikko on erilaisten raskausvaivojen aikaa

Kohdun yläosa on 25. raskasuviikon aikaan jo navan yläpuolella. Kun vatsa kasvaa, vartalosi painopiste siirtyy eteenpäin. Moni alkaa vaistomaisesti nojautua taaksepäin tasapainoa tasatakseen. Tätä kannattaa kuitenkin yrittää välttää, sillä taaksepäin nojautuminen rasittaa selkää.

Hormonien myötä löystyneet nivelsiteet, varsinkin ristiselässä, voivat lisätä alttiutta selkäkipuihin. Ota yhteyttä neuvolaan, jos kärsit vaikeista selkäkivuista. Myös tukivyö voi auttaa selkäkipuihin.

Saatat myös kärsiä väsymyksestä tai huimauksesta. Nyt kun kohtu on kasvanut, se painaa virtsarakkoa enemmän, ja voit tuntea lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta.

Myös suonenvedot ovat tavallisia 25. raskasuviikon paikkeilla. Muista siis juoda tarpeeksi vettä. Jos vedenjuonti ei auta, saatat tarvita lisämagnesiumia.

Lue myös:
Selkäkivut ja raskaus: 6 tärkeää asiaa odotusajan selkäkivuista
Huimaus raskausaikana on yleistä alku- ja loppuraskaudessa – helpota oloasi pienillä keinoilla

Keskustele: 
Raskaus ja yölliset pohje-suonenvedot
Pyörryttääkö muita raskaana ollessa?

Raskausviikot

Kommentit (1)

Tää tulisi tarpeeseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X