Raskaus viikko viikolta 19.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

12. raskausviikko

Kun 12. raskausviikko alkaa, lapselle on kehittynyt silmäluomet. Pysyvien hampaiden hammasaiheet ovat kehittymässä, ja lapsi osaa jo niellä.

Teksti
Toimitus
2 kommenttia

Lapsen aivot kehittyvät

On 12. raskausviikko. Lapsen keho on saanut muotonsa, ja eri osat ovat paikoillaan. Lapsella on jo silmäluomet, ja silmät pysyvät suljettuina niiden alla. Suljettuina ne ovat 27. raskausviikkoon saakka.

Lapsen pään kasvu hidastuu muuhun vartaloon verrattuna, ja lapsen mittasuhteet muuttuvat ihmisen näköiseksi.

Aivot, keuhkot, maksa sekä  suolisto ja ruoansulatus alkavat toimia. Kun 12. raskausviikko alkaa, myös pysyvien hampaiden hammasaiheet ovat kehittymässä, ja lapsi osaa niellä. Lapsen sydän lyö 150 kertaa minuutissa.

Ultraäänikuvasta voi nähdä jo vauvan kädet, jalat ja profiilin. Sukupuolielimet ovat kehittyneet, mutta niistä ei välttämättä vielä saa selvää, onko lapsi tyttö vai poika.

Sikiön kynnet alkavat kasvaa, ja ne kasvavat koko raskauden ajan. Siksi vastasyntyneen kynnet saattavat olla pitkät.

Lue myös: Odottaja, saatko tarpeeksi näitä vitamiineja?

Äiti tuntee raskauden oireet

Kun 12. raskausviikko koittaa, kohtusi painaa jo virtsarakkoa, ja tämän takia sinun on ehkä käytävä pissalla entistä useammin. Muista lantionpohjanjumppa jo tässä vaiheessa, jotta voit ehkäistä virtsankarkailua raskausaikana.

Saatat myös tuntea olosi tukalaksi ja turvonneeksi. Tämä johtuu kehossasi erittyvistä estrogeeni- ja progesteronihormoneista. Ne vaikuttavat siten, että lihakset rentoutuvat.

Myös ruoansulatuskanavan lihakset rentoutuvat, ja tämän takia ruoka kulkee suoliston läpi hitaammin kuin aiemmin. Lapsen kannalta tämä on hyvä asia, koska nyt on enemmän aikaa ravintoaineiden imeytymiseen äidin verenkiertoon ja sitä kautta lapseen.

Turvotusta ja vilkastuneita yöunia

12. raskausviikko tehostuttaa verenkiertoa, ja siksi kätesi ja jalkasi saattavat tuntua tavallista lämpimämmiltä.

Nyt ehkä huomaat, että vanhat housut kiristävät vyötäröltä. Myös rintakehäsi on laajentunut, ja rinnat ovat kasvaneet. Yleensä myös nännit ja nännipihat tummuvat jonkin verran. Rintasi ovat luultavasti vielä arat ja herkkätuntoiset. Hormonit muuttavat odottajaa monella tavalla.

Uudelleenodottaja voi tuntea pieniä liikkeitä kuplintana jo 12. raskausviikolla.

Naiset näkevät tutkitusti paljon unia raskausaikana. Tämä johtunee siitä, että mielellä on raskausaikana paljon prosessoitavaa. Suuri elämänmuutos mietityttää, ja mieli yrittää valmistautua siihen öisinkin. Pelkounetkin ovat yleisiä.

Unia voi olla hyvä käsitellä varsinkin silloin, jos ne painavat mieltä. Jos yöllä herää virkeänä, ei asiasta kannata sen enempää ahdistua.  Yöllä voi lukea vaikka kirjaa tai hakea vertaistukea keskustelupalstoilta. Seuraavana päivänä kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa torkut.

12. raskausviikko on tärkeä välietappi

Tässä vaiheessa raskautta keskenmenon riski pienenee, sillä yleensä keskenmenot tapahtuvat ennen 12. raskausviikkoa.

Monelle odottajalle 12. raskausviikko onkin tärkeä välietappi, jonka koitettua uskaltaa jo hiukan hengähtää ja alkaa luottaa raskauden onnistumiseen.

Raskausviikot

Lue myös

Kommentit (2)

I can already tell that’s gonna be super helpful.

Finidng this post. It’s just a big piece of luck for me.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X