Raskaus viikko viikolta 05.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

27. raskausviikko

27. raskausviikko on monelle helpottava kohta raskaudessa: lapsella on jo periaatteessa kaikki, mitä hän tarvitsee selviytyäkseen kohdun ulkopuolella. Lapsen silmät avautuvat ja hänen aivonsa ja keuhkonsa kehittyvät.

Teksti
Toimitus

27. raskausviikko: Vauva avaa silmänsä

Kun 27. raskausviikko alkaa, lapsella on jo periaatteessa kaikki, mitä hän tarvitsee selviytyäkseen kohdun ulkopuolella. Kaikki kehon järjestelmät eivät vielä ole täysin kehittyneet, mutta lääketieteen avulla mahdollisuudet selviytyä ovat jo todella hyvät.

Lapsi myös avaa silmänsä 27. raskausviikon aikana. Lapsi harjoittaa silmän lihaksia avaamalla ja sulkemalla silmiään ja liikuttelemalla niitä molemmille puolille. Hän pystyy jo erottamaan valon ja pimeän sekä havaitsemaan erilaisia valoja ja varjoja.

Seuraavan kuukauden aikana lapsi kasvaa nopeasti, ja lisää myös painoaan: hän painaa nyt noin 900 grammaa ja kuukaudessa paino voi nousta lähes puoli kiloa. Lapsen olemus ei ole enää ole niin laiha.

Vaikka vauva kasvaa nyt nopeasti, ei hän ole vielä valmis. Etenkin aivot ja keuhkot kehittyvät edelleen. Vauvalla onkin vielä noin 13 viikkoa aikaa kehittyä, jos raskaus etenee normaalisti.

Lue myös: 20 kysymystä odottajan ruokavaliosta

Vatsa kasvaa kovaa vauhtia

Kun 27. raskausviikko alkaa, on odottavan äidin vatsa yleensä jo niin iso, että useimmista tuntuu siltä, että kylkiluut ovat puristuksissa. Vatsa kasvaa vauhdilla ja viimeistään nyt kannattaa alkaa rasvaamaan sen ihoa ahkerammin.

Tyypillinen oire tässä vaiheessa raskautta ovat painavan mahan aiheuttamat selkäkivut. Hormonit saavat alaselän ja lantion nivelet löystymään, mikä voi aiheuttaa kivuliaisuutta näillä alueilla.

Synnytyksessä on etua hyvistä selkälihaksista. Selkälihakset toimivat yhteistyössä vatsalihasten ja lantionpohjanlihasten kanssa. Lihaksiaan voi vahvistaa myös raskausaikana. Muistathan kuitenkin tarkistaa, millaiset vatsalihasliikkeet sopivat raskaana oleville, jottet edistä vatsalihasten erkaumaa.

Lapsiveden määrä on nyt vähentynyt huomattavasti. 27. raskausviikko onkin aikaa, jolloin pystyt tuntemaan helpommin lapsesi liikkeet kun hän tökkii sinua jalallaan, kyynärpäällään tai kädellään.

Saatat kokea, että näet myös entistä enemmän unia. Unet ovat usein keino käsitellä pelkoja tai muita vaikeita asioita. Synnytys pyörii jo monella alitajunnassa ja saatat nähdä unia itsestäsi ja lapsestasi. Tavallisesti unet ovat luonteeltaan miellyttäviä, ja ne voivat jopa toimia synnytykseen valmistautumisena.

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X