Raskaus viikko viikolta 08.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

24. raskausviikko

Lapsi liikkuu paljon, ja hänellä on edelleen runsaasti tilaa. Vauvan korvat ovat täysin kehittyneet ja hän pystyy kuulemaan. 24. raskausviikko onkin hyvä aika aloittaa vauvalle jutteleminen.

Teksti
Toimitus

Sisäkorva säätelee tasapainoa

Kun 24. raskausviikko alkaa, lapsen iho ei enää ole yhtä läpikuultava kuin aiemmin, sillä pigmentti on nyt kiinnittynyt ihoon.

Lapsen korvat ovat nyt täysin kehittyneet, ja lapsi pystyy kuulemaan. Hän voi reagoida korkeisiin tai koviin ääniin potkimalla tai säpsähtämällä. Myös puheen oppiminen alkaa jo kohdussa.

Myös kehon tasapainoa säätelevä sisäkorva on kehittynyt. Se tarkoittaa, että lapsi pystyy tuntemaan, onko hän kohdussa pää ylöspäin vai alaspäin. Lapsi liikkuu nyt paljon, ja hänellä on edelleen kohdussa runsaasti tilaa.

Lapsen keuhkoissa kehittyy 24. raskausviikon aikana surfaktanttia. Se on tärkeä aine, jonka ansiosta keuhkot eivät mene kasaan, kun lapsi hengittää ulos vaan keuhkoihin jää aina vähän ilmaa. Juuri surfaktantin puute on yksi suurimmista vaaroista, jos lapsi syntyisi liian aikaisin.

Jos on tiedossa, että äitiä uhkaa ennenaikainen synnytys, saa hän steroideja sisältävän ruiskeen. Se auttaa lapsen keuhkoja kehittymään hieman normaalia nopeammin.

Närästys, väsymys ja huimaus ovat yleisiä vaivoja

Kohtusi on kasvanut entisestään ja 24. raskausviikolla se ulottuu jo napaan asti. Kohtu painaa jonkin verran sisäelimiäsi. Tämän takia kärsit ehkä närästyksestä, väsymyksestä, huimauksesta tai jalkakivuista. Nyt kannattaa laittaa korkokengät hyllylle ja käyttää mukavia, jalkaystävällisiä kenkiä.

Lue myös: 6 keinoa selvitä raskausajan väsymyksestä

Monet naiset kärsivät 24. raskausviikon kohdalla ihon venymisestä johtuvasta kutinasta vatsan alueella. Kutinaan saa apua rasvaisista voiteista. Apteekista saat neuvoja, mitkä voiteet sopivat tarkoitukseen.

Ihon kutinaa voi lieventää myös pukeutumalla mahdollisimman ihoystävällisesti, esimerkiksi väljiin puuvillaisiin vaatteisiin. Mieti myös, minkälaisia pesu- ja huuhteluaineita käytät. Voisitko vaihtaa ne ihoystävällisempiin versioihin?

Nyt kun lapsi kuulee, on hyvä aika aloittaa hänen kanssaan jutteleminen. Lapsi oppii tunnistamaan hyvin aikaisin äidin, isän ja muiden ympärillä olevien läheisten äänet. Voit ehkä jo nyt huomata, että lapsi rauhoittuu kun laulat tiettyä iltalaulua. Samalla laululla ehkä rauhoitat vauvan myös hänen syntymänsä jälkeen. 24. raskausviikko onkin aikaa, jolloin voit alkaa luomaan jälleen hieman uudenlaista suhdetta lapseesi.

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X