Raskausviikko 11

Kun raskausviikko 11 käynnistyy, kaikkein tärkein kehitys on valmis, ja lapsi alkaa kasvaa nopeasti. Alkiokausi on päättynyt, ja rv 11 eteenpäin puhutaan sikiöstä.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 11. viikko, raskausviikko 11, rv 11

Raskausviikko 11 (rv 10+0–10+6)

Sikiön paino: 2,5-4 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 33–41 mm

Raskausviikko 11: Alkiosta sikiöksi

Kun raskausviikko 11 alkaa, alkiokausi on päättynyt. Rv 11 eteenpäin puhutaan sikiöstä. Se tarkoittaa, että kaikkein tärkein kehitys on nyt valmis ja lapsi alkaa kasvaa nopeasti.

Seuraavan kolmen viikon aikana lapsen pituus päästä peppuun kaksinkertaistuu. Lapsen paino kolmikymmenkertaistuu raskauden puoliväliin, eli 20. raskausviikkoon mennessä. Lapsen tehtävä onkin nyt kasvaa ja kypsyä syntymäänsä asti.

Varpaat ja sormet näkyvät selkeästi, ja käsivarret ja jalat ovat paikoillaan. Rv 11:n aikana nenänpää tulee näkyviin, kitalaki muodostuu ja ylähuulen kehitys päättyy. Lapsi osaa jo avata suunsa.

Raskausviikko 11 vie kehitystä eteenpäin myös monella muulla tavalla. Lapsi saa ensimmäisen kunnollisen ihokerroksen, ja lapsen rustot muuttuvat vähitellen luuksi. Lapsen munasarjat tai kivekset ovat muodostuneet, ja rv 11 voidaan jo nähdä ulkoiset sukupuolielimet.

Ei laihdutusta raskaana

Vaikka lapsesi kehittyy nyt roimasti, sinussa itsessäsi muutokset ovat vielä tähän asti olleet vähän hitaampia. Nyt alkaa kuitenkin taas tapahtua.

Kun raskausviikko 11 alkaa, poltat kaloreita hyvin nopeasti, jopa 25 prosenttia nopeammin kuin ennen. Tämän takia sinun ei pitäisi raskauden aikana laihduttaa. Kehon rasvoihin varastoituneet myrkyt vapautuvat, kun laihdutat, ja se ei ole hyvä asia lapsellesi. Elämäntapoja voi toki muuttaa, ja on hyvä kiinnittää huomiota siihen, mitä syö ja kuinka paljon liikkuu. Kävelylenkit tai pyöräily ovat sopivia myös niille, jotka eivät liiku säännöllisesti.

Kohtusi on kasvanut lapsen myötä, ja on nyt noin greippihedelmän kokoinen. Monen naisen rinnat kasvavat, ja voi olla aika hankkia uudet rintaliivit. Rinnat voivat myös olla hyvin arat.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa

Rv 11 – Aika lähteä reissuun?

Matkustaminen raskaana mietityttää monia., mutta raskausviikko 11 on aikaa, kun voit varata matkan hyvillä mielin.

Raskaana ei kannata lähteä riskialueille, joissa on liikkeellä vaarallisia, tarttuvia tauteja, kuten malariaa. Myös turistiripulin vaara kannattaa raskaana ottaa tosissaan. Kuitenkin raskaanakin matkailu avartaa, ja monissa maissa odottaviin äiteihin suhtaudutaan lempeästi. Kannattaa myös käyttää hyväksi nämä hetket, kun puolison kanssa voi vielä lähteä vaivattomasti yhteiseen reissuun suunnittelematta sen enempää lastenhoitokuvioita.

Lue täältä Ihan mamina -bloggaajan matkasta Thaimaahan raskausaikana.

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä