Raskausviikko 7

Raskausviikolla 7 odottava äiti on hormonimyrskyjen kourissa ja saattaa kokea voimakasta pahoinvointia. Lapsi kehittyy vauhdilla ja kasvaa noin millimetrin päivässä. Rv 7:n loppupuolella lapsi on herneen kokoinen.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 7. viikko, raskausviikko 7, rv 7

Raskausviikko 7 (rv 6+0–6+6)

Alkion pituus päästä peppuun (CRL): 4–8 mm

Vauva kasvaa millimetrin päivässä

Alkio kehittyy nyt vauhdilla! Lapsi kasvaa huimaa vauhtia, noin millimetrin päivässä. Kun raskausviikko 7 on lopuillaan, lapsi on herneen kokoinen. Vielä tässä vaiheessa c-kirjaimen muotoinen alkio muistuttaa enemmän katkarapua kuin ihmistä.

Myös silmät ja korvat alkavat muodostua pään molemmille puolille. Kehittymistä jatkavat myös ne solut, joista myöhemmin muodostuu aivot. Hermosolujen välille muodostuu koko ajan uusia yhteyksiä.

Sisäelinten paikoille etsityy soluja, joista myöhemmin kehittyvät muun muassa maksa, mahalaukku ja haima.

Lue myös: Näin vauva kasvaa ja kehittyy

Liikettä on mahdollista havaita ultraäänessä jo rv 7

Raskausviikko 7 on jännittävää aikaa, sillä nyt on myös mahdollista havaita ultraäänellä liikettä. Sydämen syke on mahdollista nähdä yleensä jo raskausviikolla 6, mutta viimeistään se on havaittavissa rv 7-8.

Tärkeä napanuora on nyt täysin muodostunut. Sen kautta lapsi saa kaiken tarvitsemansa hapen ja ravinnon. Myös lapsen tuottamat kuona-aineet kulkeutuvat pois napanuoran kautta. Koska lapsen vatsassa ei vielä ole tilaa, suolisto kehittyy tässä vaiheessa napanuoran sisällä.

Rv 7:n loppupuolella muodostuvat pienet jalkojen ja käsivarsien alut. Alussa käsivarret kasvavat nopeammin kuin jalat.

Raskausviikko 7 on hormonimyrskyjen aikaa

Alkuraskaus on hormonaalisten muutosten aikaa. Mielialasi voi vaihdella äkillisestikin. Saatat vihastua ja hermostua pienistä asioista, purskahtaa äkillisesti itkuun ja muutenkin tuntea, että ylireagoit aikaisempaan verrattuna.

Suurin osa näistä voimakkaista tunteista johtuu raskaushormoneista, mutta raskaus on jo itsessään niin iso asia, että se herättää äidissä paljon tunteita laidasta laitaan.

Raskaushormoneilla on tärkeä tehtävä: ne viestittävät äidin elimistölle, että hänen sisällään kasvaa jokin ulkopuolinen, ja ettei tätä ulkopuolista tarvitse poistaa.

Pahoinvointi on yleinen raskausvaiva

Raskausviikko 7 voi olla monelle rankka vaihe raskaudesta myös siksi, että monet äidit kärsivät tässä vaiheessa pahoinvoinnista. Yleisesti puhutaan aamupahoinvoinnista, mutta monet kärsivät kuvotuksesta pitkin päivää. Myös pahoinvoinnin syy on hormoneissa.

Kyseessä on yleinen vaiva, sillä on arvioitu, että jopa seitsemän naista kymmenestä kärsii pahoinvoinnista raskauden alkupuolella.

Monille voimakkaat hajut aiheuttavat kuvotusta, ja rv 7:n tienoilla myös makuaistista tulee valikoivampi. Sikiö ja odottava äiti tarvitsevat laadukkaita ravintoaineita raskauden aikana, mutta jatkuva kuvottava olo saattaa vaikuttaa niin, ettei odottaja jaksa tarkkailla mitä suuhunsa pistää. Onneksi pahin pahoinvointipiikki menee usein ohi parissa kuukaudessa.

Kummalliset mielihalut

Raskausviikko 7 on monille voimakkaimpien raskausoireiden aikaa. Joillakin raskausoireet ilmenevät erityisesti mielihaluina.

Saatat himoita mitä kummallisimpia ruokia ja tuoksuja. Toiset himoitsevat kaikkea epäterveellistä: suklaa ja sipsit maistuisivat parhaiten. Koita kuitenkin pysyä kohtuudessa ja keksiä jotakin terveellisempää naposteltavaa, jotta paino ja verenpaine eivät lähtisi kovaan nousuun.

Joillakin odottavilla äideillä kummalliset mielihalut kohdistuvat muun muassa seinälaastiin ja perunakellariin. Tätä kutsutaan pica-oireyhtymäksi: odottava äiti himoitsee ravinnoksi kelpaamattomia asioita.

Keskustele: Kuinka aikaisin raskaus näkyy ultrassa?

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä