Raskausviikko 18

Raskausviikolla 18 lapsi jatkaa kasvuaan, mutta hieman aiempaa hitaammalla vauhdilla. Lihakset lapsen kasvoissa ovat jo kehittyneet, ja hän voi ilmeillä ja siristää silmiään. Lue lisää rv 18 tapahtumista.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 18. viikko

Raskausviikko 18 (rv 17+0-17+6)

Sikiön paino: 180 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 12 cm

Koko pituus: 17 cm

Lapsen kasvu hidastuu

Kun rv 18 on käynnissä, lapsi jatkaa kasvuaan ja kehittymistään, mutta vähän hitaammalla vauhdilla. Lihakset lapsen kasvoissa ovat jo kehittyneet, ja hän voi siristää silmiään ja tehdä muita ilmeitä.

Nyt silmissä voi jo erottaa merkkejä silmäripsistä. Lapsen silmien verkkokalvot reagoivat jo valoon, vaikka silmäluomet pysyvät kiinni. Kehon peittävässä karvoituksessa ei ole pigmenttiä, joten karvoitus on täysin vaalea.

Luut jatkavat kehittymistä, ja vastasyntyneellä vauvalla on 300 luuta. Jotkut näistä luista kasvavat vanhetessa yhteen: aikuisella ihmisellä luita on enää noin 206.

Rv 18: Toisen ultraäänitutkimuksen aika

Raskausviikko 18 on jännittävää aikaa myös äidille. Nyt on aika valmistautua toiseen yleiseen ultraäänitutkimukseen, joka tehdään rv 19 – 21. Nyt lapsi näkyy jo kunnolla, ja monelle äidille ja isälle tulee tunne, että vauva on oikeasti tulossa. Monet isät kertovat, että tämä tuntuu ensimmäiseltä kohtaamiselta lapsen kanssa.

Tätä ultraäänitutkimusta kutsutaan yleisesti rakenneultraksi, ja siinä vatsapeitteiden päältä tutkitaan mm. lapsen kasvua, keskushermostoa, ruoansulatus- ja virtsaelimiä, luustoa ja sydäntä. Siinä määritetään myös lapsiveden määrä sekä istukan sijainti.

Sukupuolen määritys ei kuulu tutkimukseen, mutta jos vanhemmat toivovat, sukupuoli voidaan yrittää selvittää: raskausviikko 18 on aikaa, jolloin on mahdollista nähdä, onko lapsi tyttö vai poika.

Ultraäänitutkimuksen aikana  voidaan ehkä nähdä jo vauvan tarttuvan varpaistaan kiinni tai laittavan sormensa suuhun, sillä lapsi pystyy nyt jo paremmin koordinoimaan liikkeitään. Jos vauvan asento on suotuisa, päästään ihailemaan lapsen sivuprofiilia.

Äiti saattaa tarvita lisärautaa

Lähestyvä keskiraskaus ja raskausviikko 18 voivat tuoda mukanaan heikon olon. Voimattoman olon syynä saattaa olla raudanpuutos.

Odottavan äidin hemoglobiiniarvoja seurataan neuvolakäynneillä läpi raskauden. Jos hemoglobiini laskee alle 110g/l, on äidillä raskausajan anemia. Muista, ettei se aiheuta sikiölle vaaraa mutta vaiva on syytä hoitaa kuntoon.

Raskausviikko 18 on jännittävää aikaa, sillä raskauden puoliväli lähestyy.

Lue myös:
Rakenneultra on raskauden merkkihetki – mitä siellä tapahtuu?
Huonoja uutisia rakenneultrassa
 mitä nyt?
4D-ultraäänitutkimus: Tältä näyttää rv 18 ikäinen vauva

Keskustele:
Rakenneultra ja lapsen sukupuoli

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä