Raskausviikko 28

Raskausviikko 28 tuo helpotuksen monelle odottavalle äidille, sillä yhdeksän kymmenestä lapsesta selviää, jos synnytys käynnistyy tällä viikolla. Lue lisää rv 28 kehityksestä.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 28. viikko, raskausviikko 28, rv 28

Raskausviikko 28 (rv 27+0 – 27+6)

Sikiön paino: n. 1000 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): n. 23,5 cm

Koko pituus: n. 32 cm

Lapsen keho pyöristyy

Raskausviikko 28 tuo henkisen helpotuksen monelle odottavalle äidille, sillä yhdeksän kymmenestä lapsesta selviää, jos synnytys käynnistyy tällä viikolla.

Lapsen rasvamäärä lisääntyy, ja keho pyöristyy. Vauvan paino lisääntyy noin 27 grammaa päivässä, eli kasvu on rajua. Lapsen ihon alle kertyvä rasvakudos vähentää ihon ryppyisyyttä ja läpikuultavuutta.

Rasvamäärän lisääntyminen lapsen kehossa johtuu kehon uudesta kyvystä erittää insuliinia, jonka avulla sokeri siirtyy verestä rasvasoluihin. Vauva on nyt noin kilon painoinen ja hänen koko pituutensa on noin 32 sentimetriä.

Lapsen sydänäänet on mahdollista kuulla stetoskoopilla rv 28. Joskus sydänäänet kuulee jopa painamalla korvan äidin vatsalle – tätä isän voi olla hauska kokeilla!

Kun raskausviikko 28 alkaa, on lapsella on luultavasti jo varsin selkeä unirytmi. Aktiiviset ja rauhalliset jaksot osuvat suurin piirtein samoihin aikoihin joka päivä.

Lue myös: Sikiön liikkeet 

Rv 28: Kommunikoi vauvalle kohtuun

Raskausviikko 28 on aikaa, jolloin saatat hengästyä entistä nopeammin. Kohtu lähestyy kylkiluita ja alkaa painaa keuhkoja. Vaikka tuntuisi siltä, että hengityksesi on huonoa, ei hätää: keuhkojesi kapasiteetti on rv 28:n aikana suurempi kuin tavallisesti. Myös kehosi verimäärä on lisääntynyt lapsen hapensaannin turvaamiseksi.

Myös sydämesi lyö hieman nopeammin kuin normaalisti, jotta se pystyy kuljettamaan lisääntynyttä verimäärää. Siksi hengität vähän nopeammin kuin aikaisemmin.

Rv 28 on aikaa, jolloin on jo mahdollista saada kontaktia lapseen. Jos painelet vatsaasi, lapsi saattaa potkaista tai lyödä vastaukseksi. Pikkuhiljaa opit ehkä myös tunnistamaan, onko osa, jota kosketat lapsen pää, peppu, käsi vai jalka

Vauvan kovan kasvun ansiosta raskausviikko 28 pyöristää vatsaa entisestään. Odottajan olo saattaakin olla kömpelö suuren vatsan vuoksi. Vatsa tulee ehkä tielle kenkiä laittaessa ja pukiessa. Avun käyttö on sallittua. Puolisoa voi pyytää solmimaan kengännauhat, ja  kenkälusikkaa voi hyvin käyttää kenkien jalkoihin saamiseen.

Lue myös: 

Sikiön liikeseuranta

Keskusteluissa: Syntymättömälle vauvalle kommunikointi

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä