Raskausviikko 36

On raskausviikko 36 ja vain kuukausi jäljellä h-hetkeen. Lapsen tulisi nyt levätä vatsassa pää alaspäin. Lue lisää rv 36 kehityksestä!

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 36. viikko, raskausviikko 36, rv 36

Raskausviikko 36 (rv 35+0 – 35+6)

Sikiön paino: 2500 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 31 cm

Koko pituus: 42,5 cm

Raskausviikko 36: Lapsen tulisi levätä pää alaspäin

Kun raskausviikko 36 koittaa, lapsen ihonalainen rasvakerros on täysin kehittynyt. Iho on tasainen ja hieno. Lapsen kasvot ovat pyöristyneet entisestään. Lapsi kasvaa nyt nopeasti, jopa yli 200 grammaa viikossa.

Rv 36:n kohdalla napanuoran pituus on noin puoli metriä. Lapsi pitää usein kiinni napanuorasta ja ikään kuin leikkii sillä.

Nyt lapsi osaa jo tehdä kaiken, minkä vastasyntynytkin osaa.

Lapsi liikkuu yhä alemmas lantioon. Hänen pitäisi levätä pää alaspäin. Jos lapsi lepää takapuoli alaspäin, hänen kääntämistään ympäri yritetään nyt.

Lue myös: Sikiön liikkeet

Äidillä voi olla monenlaisia vaivoja

On raskausviikko 36 ja vain kuukausi jäljellä h-hetkeen. Yleensä lääkäri tai kätilö tunnustelee vatsaasi rv 33–34, tutkiakseen, missä asennossa lapsi on. Lapsi vaihtaa asentoa monta kertaa raskauden aikana, mutta yleensä hän asettuu pää alaspäin -asentoon raskausviikolla 34–36, ja pysyy siinä.

Jos lapsi on jo laskeutunut, sinulla on luultavasti vähän helpompi hengittää. Moni kuitenkin kärsii erilaisista vaivoista tässä raskauden loppuvaiheessa, johon rv 36 lasketaan. Yöunet jäävät lyhyeksi, ja olet ehkä ärtynyt ja herkkätunteinen. Tunnet itsesi isoksi ja kömpelöksi. Jalkoja ja selkää särkee. Olo on turvonnut, hikoilet paljon.

Kaikki tämä on normaalia, mutta se ei jaksa paljon lohduttaa. Yritä silti myös nauttia ja kerätä voimia tulevaa varten.

Rv 36: Lähestyvä synnytys voi tuoda ennakoivia supistuksia

Raskausviikko 36 on siitä jännittävää aikaa, että synnytys voi olla jo hyvin lähellä mutta toisaalta sen käynnistymiseen voi vielä mennä pitkäänkin.

Tässä vaiheessa alat varmasti ajatella, mistä tiedät milloin synnytys on alkanut. Rv 36 olet ehkä jo tuntenut ennakoivia supistuksia, niin kutsuttuja harjoitussupistuksia. Oikeat supistukset ovat voimakkaampia, ne ovat säännöllisempiä, ja ne voimistuvat koko ajan ja ovat kivuliaampia.

Yksi merkki lähestyvästä synnytyksestä voi myös olla limatulpan irtoaminen. Limatulppa on ympäröinyt kohdunkaulaa koko raskauden ajan. Tosin monet eivät huomaa koko limatulppaa, ja vaikka se irtoaisikin, saattaa kulua vielä viikkoja synnytykseen.

Keskustele: Miltä supistukset tuntuvat? 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä