Raskaus viikko viikolta 16.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

15. raskausviikko

Äidin hormonitaso tasaantuu pikkuhiljaa 15. raskausviikon aikana, mikä vähentää useimpia raskausoireita. Kohtu alkaa kasvaa ylös- ja ulospäin, näin ollen virtsaamistarve ei enää kasva.

Teksti
Toimitus

Lapsen hiusten väri määrittyy

On 15. raskausviikko ja lapsi alkaa jo muistuttaa ihmishahmoa. 15. raskausviikon aikana lapsen keho on kehittynyt pääosin valmiiksi. Pää on vielä iso suhteessa vartaloon, mutta se pysyy jo pystyssä kaulan ja niskan avulla.

Lapsen päässä olevat hiuspyörteet alkavat juuri ja juuri näkyä, ja hiuksien väripigmenttiä alkaa syntyä. Nyt voi nähdä myös kulmakarvat. Sormissa ja varpaissa on jo kynnet.

Sukupuolielimet ovat kehittyneet

Keuhkot kehittyvät jatkuvasti, ja 15. raskausviikolla lapsi alkaa hengittää pieniä määriä lapsivettä. Tämä on erittäin tärkeää, jotta keuhkot kehittyisivät oikein. Lapsi myös nielee lapsivettä, ja kehittää imemistaitojaan. Lapsella on usein hikka. Imemiseen tarvittavat lihakset kasvavat poskissa. Poskilihaksien kasvaessa lapsen kasvot saavat vauvamaisemmat piirteet pulleine poskineen.

Kun 15. raskausviikko päättyy, lapsi pystyy puristamaan kätensä nyrkkiin ja imemään sormiaan. Tällä viikolla sikiön ulkoiset sukupuolielimet ovat jo niin kehittyneet, että lapsen sukupuoli voidaan erottaa ultraäänitutkimuksessa.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Raskausoireet vähenevät 15. raskausviikolla

15. raskausviikko tuo monelle helpotusta raskausoireisiin. Hormonitasosi tasaantuu pikkuhiljaa, mikä vähentää useimpia raskausoireita. Kohtu kasvaa ylös- ja ulospäin, ja näin ollen virtsaamistarve ei enää kasva. Moni äiti tuntee olonsa nyt todella energiseksi.

Kehosi käyttää kaksi kertaa enemmän aikaa ruoansulatukseen kuin normaalisti. Lisäksi suolistosta imeytyy kaksinkertainen määrä nestettä. Tämän takia monet äidit kärsivät ummetuksesta.

Saatat myös havaita turvotusta, yleisintä se on jaloissa ja nilkoissa. Turvotus johtuu verenkierron lisääntymisestä ja kasvavan lapsen aiheuttamasta paineesta lantion alueen verisuonia vasten.

15. raskausviikkoon mennessä sydämesi suorituskyky on noussut 20 prosenttia kohonneen verimäärän ja lapsen hapentarpeen vuoksi. Sinulla voi joskus olla sydämentykytyksiä. Niistä ei pidä huolestua.

Muista liikkua tarpeeksi! Paras tapa ehkäistä turvotusta on kevyt liikunta, esimerkiksi kävely tai uinti. Lepää myös tarpeeksi, varsinkin jalat ylhäällä. Muista myös juoda tarpeeksi vettä, mielellään kahdeksan lasillista päivässä.

Linea negra saattaa ilmestyä vatsalle

Monelle äidille ilmestyy 15. raskausviikon aikana tumma viiva iholle navan alapuolelle. Sen nimi on linea negra ja se katoaa yleensä synnytyksen jälkeen.

Vaatteet rupeavat tuntumaan kireiltä, ja nyt voi olla aika hankkia äitiysvaatteita. Jotkut äidit saattavat tuntea lapsen liikkeitä jo nyt, mutta useimmat eivät tunne niitä vielä muutamaan viikkoon.

Lue myös:

Näin liikut turvallisesti koko raskausajan

Odottajan tukivyö auttaa lantion ja niskan kipuihin

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X