Raskaus viikko viikolta 25.11.2014 Päivitetty 18.04.2023

37. raskausviikko

Raskausviikolla 37 lapsen iho näyttää vaaleanpunaiselta, sillä verisuonet ovat lähellä ihon pintaa. Lapsen ruoansulatusjärjestelmä kehittyy ja hän kerää lisää painoa. Äidille rv 37 saattaa tuoda mukanaan aiempaa tiheämpiä supistuksia.

Teksti
Toimitus

Lapsi kerää ravintoa synnytystä varten

Lapsi jatkaa kasvamistaan, ja kerää ravintoa synnytystä varten. 37. raskausviikolla lapsen painosta noin viisitoista prosenttia on rasvakerrosta.

Raskauden alussa istukka oli pitkään painavampi kuin lapsi, mutta nyt tilanne on muuttunut. Istukka painaa noin seitsemäsosan lapsen painosta, yleensä tässä vaiheessa siis hieman vajaa 400 grammaa.

Lapsen verisuonet ovat lähellä lapsen ihon pintaa, minkä takia iho näyttää vaaleanpunaiselta.

37. raskausviikko on aikaa, jolloin ruoansulatusjärjestelmä kehittyy edelleen. Se jatkaa kehittymistään aina siihen asti kun lapsi on noin kolmesta neljään vuotta vanha.

Lue myös: Äidin masennus voi pidentää sikiön napanuoraa

37. raskausviikko tuo usein mukanaan supistuksia

Saatat tuntea supistuksia yhä useammin, ja ne saattavat olla voimakkaampia kuin ennen. 37. raskausviikko on hyvä ajankohta pakata se kuuluisa sairaalakassi, sillä sairaalaan lähtö voi olla jo oven takana.

37. raskausviikko on myös ajankohta, jolloin viimeistään kannattaa miettiä omia toiveitaan synnytykseen. Synnytyksen kulkuun kannattaa perehtyä etukäteen, mutta liian jäykkiä ja joustamattomia suunnitelmia on hyvä välttää.

Synnytystoiveita on hyvä  käydä läpi yhdessä tukihenkilön kanssa. Voit pohtia ja kirjoittaa ylös ajatuksiasi muun muassa siitä, mitä toivot tukihenkilöltä, millaista kivunlievitystä toivot, millaisessa asennossa haluaisit ponnistaa ja kuka leikkaa napanuoran sekä kylvettää lapsen. Lista kannattaa ottaa mukaan sairaalaan, jotta toiveesi ovat mukana myös kirjallisesti. Toki toiveisiin voi tulla muutoksia paikan päällä.

37. raskausviikko voi myös tuoda mukanaan uusia, ikäviä loppuraskauden vaivoja. Moni kärsii raskauden loppuajan tiheästä virtsaamistarpeesta, närästyksistä ja muista ikävistä mutta vaarattomista vaivoista. Jokunen onnekas kuitenkin selviää koko raskauden ilman mitään sen kummempia vaivoja, vaikka tämä melko  harvinaista onkin.

Synnytystä voi verrata maratonjuoksuun

Synnytyksen aikana kulutat noin 500 kaloria joka tunti. Näin synnytystä voi verrata maratonjuoksuun. Ymmärrät varmasti, että tällaista työtä varten täytyy valmistautua. Syö hyvin, juo paljon, liiku vointisi mukaan ja muista levätä.

Lue myös: Kuinka valmistautua synnytykseen? Muista nämä kaksi tekoa, niin olet jo pitkällä
Keskustele: Apua närästykseen kotikonstein

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X