Raskausviikko 35

Raskausviikolla 35 lapsen ja paino lisääntyy noin 25-35 grammaa päivässä, ja hänellä alkaa olla jo ahdasta. Äiti saattaa erittää kolostrumia, eli eräänlaista esimaitoa.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 35. viikko, raskausviikko 35, rv 35

Raskausviikko 35 (rv 34+0 – 34+6)

Sikiön paino: 2300 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 30 cm

Koko pituus: 41 cm

Lapsi avaa ja sulkee silmiään

Raskausviikolla 35 lapsella on jo oma rytminsä. Hänellä on hereilläollessaan silmät auki ja vastaavasti kiinni silloin, kun hän nukkuu.

Hänen silmänsä ovat luultavasti vielä siniset, kuten vastasyntyneillä yleensä on. Silmien pigmentointi ei ole vielä valmis, ja siksi valtaosa lapsista syntyy sinisilmäisinä. Väri alkaa kehittyä silmien altistuessa syntymän jälkeen valolle. Lapsen silmien väri kehittyy lopulliseksi puolen vuoden ja kahden vuoden välillä.

Raskausviikolla 35 lapsen paino lisääntyy edelleen vauhdilla, noin 25-35 grammaa päivässä.

Kohdussa alkaa olla ahdasta ja sen vuoksi lapsi liikkuu eri tavalla kuin aikaisemmin. Lapsi on jo niin iso, että hän ei enää kellu lapsivedessä, vaan lepää kohdussa. Hän on ehkä myös kääntynyt pää alaspäin ja on valmis syntymään.

­­Noin neljä prosenttia vauvoista syntyy peppu tai jalat edellä. Jos synnytys käynnistyy ennen raskausviikkoa 37, on todennäköisempää, että vauva saattaa olla perätilassa, koska liikkumatilaa on vielä enemmän.

Joskus vauva ei vielä rv 35 mennessä ole kääntynyt pää kohti synnytyskanavaa. Jos vauvasi on perätilassa, hänet yritetään kääntää yleensä raskausviikon 36 tienoilla. Kääntäminen tehdään vatsanpeitteiden päältä eikä se ole kivuliasta. Monet vauvoista jäävät pää alaspäin, mutta toiset saattavat vielä kiepahtaa takaisinkin. Mikäli näin käy, synnytystapa arvioidaan jokaisen kohdalla yksilöllisesti.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat loppuraskaudesta

Rv 35: Rinnoista saattaa tulla jo maitoa

Saatat edelleen kärsiä kutinasta rv 35:n aikana, varsinkin vatsan seudulla, jalkapohjissa sekä kämmenissä. Jatka kosteusvoiteiden käyttöä. Voit myös harjata kutisevaa ihoaluetta varovasti pehmeällä harjalla. Kerro neuvolassa, jos kärsit kutisevasta ihosta.

Raskausviikko 35 on aikaa, jolloin vatsa on lähes kaikilla odottajilla jo hyvin suuri. Tunnet ehkä itsesi isoksi ja kömpelöksi, vatsa tuntuu olevan aina tiellä. Et ehkä ylety solmimaan kengännauhoja. Vältä edelleen korkokenkiä ja käytä jalkaystävällisiä jalkineita.

Raskaushormonit saavat rintasi kasvamaan ja täyttymään maidolla. Rv 35 rinnoistasi saattaa tulla jo vähän nestettä. Tätä kellertävää nestettä kutsutaan ”kolostrumiksi”. Kehosi antaa sinulle merkkejä siitä, että se valmistautuu synnytykseen.

Raskaushormonit vaikuttavat paitsi rintoihisi myös lapsen rintoihin. Usein vastasyntyneen lapsen rinnat ovat vähän turvonneen näköiset, ja tyttölasten rinnoista saattaa jopa tulla hieman nestettä.

Lue myös: Ihon hoito raskauden aikana: Näin estät kuivumista ja suonikohjuja
Keskustele: Ihon kutina raskauden aikana

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä