Raskausviikko 29

Raskausviikolla 29 lapsen keuhkot jatkavat yhä kehittymistään ja hänen kehonsa rasvamäärä kasvaa. Heskushermosto on jo hyvin kehittynyt. Rv 29 on turvallista aikaa, sillä vaikka vauva syntyisi nyt, hänellä olisi 90 prosentin mahdollisuus selvitä hengissä.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 29. viikko, raskausviikko 29, rv 29

Raskausviikko 29 (rv 28+0 – 28+6)

Sikiön paino: n. 1100 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): n. 24,5 cm

Koko pituus: n. 33,5 cm

Rv 29: Sikiön keskushermosto on kehittynyt

Raskausviikolla 29 lapsi pystyy jo paremmin imemään, nielemään, avaamaan ja sulkemaan silmiään. Hän jatkaa säännöllisiä hengitysharjoituksia, ja keuhkot ovat jo paremmin valmistautuneet kohdun ulkopuoliseen elämään.

Kun rv 29 alkaa, lapsen keskushermostokin on jo niin kehittynyt, että lapsi voi itse säädellä ruumiinlämpöään.

Lapsen kehon rasvamäärä kasvaa edelleen. Rasvakerroksella on tärkeä rooli siinä, että vauva voi säädellä omaa ruuminlämpöään myös kohdun ulkopuolella, ja rasvaa tarvitaan vielä paljon lisää ennen syntymää. Keskimäärin vauva painaa hieman yli kilon, ja painoa alkaakin nyt kertyä yhä kiihtyvällä vauhdilla.

Vauvalla on yhä riittävästi tilaa harjoitella eri liikkeitä, ja hän liikkuu ja venyttelee paljon.

Jokainen päivä parantaa lapsen mahdollisuuksia selviytyä ennenaikaisesta synnytyksestä.

Lue myös: Miksi mennä sikiöseulaan?

Raskausajan närästys voi kiusata äitiä

Raskausviikko 29 on turvallista aikaa, sillä vaikka vauva syntyisi nyt, hänellä olisi 90 prosentin mahdollisuus selvitä hengissä. Voit siis rauhallisin mielin yrittää nauttia loppuraskaudesta.

Tässä vaiheessa raskautta saatat kuitenkin kokea erilaisia vaivoja. Suolistosi ei toimi niin tehokkaasi kuin tavallisesti, joten ummetus vaivaa monia.

Lapsen paino nousee vauhdilla, mikä näkyy erityisesti äidin vatsan kasvuna. Kohtu kasvaakin tässä vaiheessa raskautta yhä. Kasvaessaan se alkaa painaa suurimpia verisuonia, ja tämä voi aiheuttaa suonikohjuja. Suonikohjut ovat usein perinnöllisiä. Käytä tukisukkia tai tukisukkahousuja, nosta jalat ylös mahdollisimman usein, ja vältä istumista jalat ristissä.

Moni kärsii myös närästyksestä ja happamista röyhtäisyistä.  Ruokatorven ja mahalaukun välissä sijaitseva sulkijalihas kirjaimellisesti heikentyy raskauden aikana ja rv 29 tienoilla vaiva monesti pahentuu. Siksi mahahapot pääsevät ylös ruokatorveen aiheuttaen kovaakin närästystä. Toimivia kotikonsteja närästyksen hillitsemiseen voivat olla esimerkiksi hitaasti syöminen ja ruoan perusteellinen pureskelu.

Jos kärsit närästyksestä, vältä vahvasti maustettuja ruokia, grilliruokia ja vahvasti suolattuja ruokia. Apteekista löytyy myös käsikauppalääkkeitä, joita voi käyttää huoletta myös raskauden aikana.

Lue myös:
Ummetus raskauden aikana
Närästys raskauden aikana 

Keskustele:
Apua närästykseen kotikonstein? 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä