Raskausviikko 30

Kun raskausviikko 30 alkaa, vauvan pää ei enää ole suhteettoman iso, vaan vartalokin on kasvanut ja pyöristynyt. Rv 30 on aivojen poimuttumisen aikaa.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 30. viikko

Raskausviikko 30 (rv 29+0 – 29+6)

Sikiön paino: n. 1350 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): n. 25,5 cm

Koko pituus: n. 35 cm

Raskausviikko 30: Vauva harjoittelee jo hengittämistä

Raskausviikko 30 on muistin kehittymisen aikaa. Lapsen aivot jatkavat kehittymistään, ja niihin syntyy yhä enemmän poimuja. Kun lapsi harjoittelee hengittämistä, hän saattaa nikotella. Voit tuntea sen pieninä nykäyksinä kohdussa. Lapsen nikottelu on varsin yleistä seuraavien viikkojen aikana.

Rv 30:n aikana lapsen ihon alle muodostuu lisää rasvaa. Keho kasvaa ja pyöristyy. Nyt lapsen pää ei ole enää iso verrattuna kehoon, vaan se on suhteessa kehoon lähes oikean kokoinen.

Rv 30 ikäiselle lapselle on jo kehittynyt muisti. Jos äiti kuuntelee rauhallista musiikkia rentoutuakseen, myös lapsi rauhoittuu. Lapsi tottuu tähän, ja joka kerta kun lapsi kuulee kyseistä musiikkia hän rauhoittuu nopeammin. Jotkut äidit kokeilevatkin soittaa raskausajasta tuttua musiikkia vastasyntynyttä rauhoittaakseen.

Lue myös: Lapsen puheen oppiminen alkaa jo kohdussa

Rv 30: Väsymys ja uupumus on normaalia

On raskausviikko 30. Kuuntele kehoasi, ja tee sitä, mikä tuntuu hyvälle. Välillä saatat olla täynnä energiaa, välillä olet väsynyt ja uupunut. Aika voi tuntua raskaalta sekä henkisesti että fyysisesti. Rv 30 paikkeilla on normaalia jo tuntea harjoitussupistuksia.

Lapsi vie yhä enemmän tilaa kohdussa, ja siksi sinulla voi olla tiheä virtsaamistarve ja virtsaamiskarkailua. Jatka lantiopohjalihasten jumppaamista niin usein kuin pystyt ja muistat. Myös synnytykseen valmistautumisöljy voi olla hyödyllinen hankinta.

Raskaana hemoglobiini laskee luontaisesti ja raskausviikko 30 on taitekohta, jolla raudanpuute näkyy veriarvoissa jo monilla. Hemoglobiinia kannattaa pitää yllä monipuolisella ruokavaliolla. Neuvolassa ohjeistetaan lisäraudan käytössä, jos sille on tarvetta.

Hemoglobiinin lisäksi raudan puute voi näkyä ferritiiniarvossa, joka kertoo kehon rautavaraston tilanteessa. Rautavarastot voivat olla tyhjänpuoleiset, vaikka hemoglobiini olisi normaali.

Lue lisää Mutsis on -bloggaajan ajatuksia ja kokemuksia raudanpuutteesta!

Yritä vain elää niin terveellisesti kuin voit. Syö monipuolisesti, juo tarpeeksi vettä ja lepää riittävästi. Raskausviikko 30:n jälkeen edessä on vielä kymmenen viikkoa synnytykseen, joten koita säästää voimiasi!

Aiheeseen liittyvää:
Tihentynyt virtsaamistarve raskausaikana  
Raskausajan ravinto 

Raskausviikot

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

[…] epämiellyttävältä. Hampaat kannattaakin pyrkiä hoitamaan kuntoon ennen 30. raskausviikkoa, sillä sen jälkeen selällään makaaminen hammaslääkärin […]

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä