Raskaus viikko viikolta 11.12.2014 Päivitetty 27.09.2024

21. raskausviikko: Raskautesi on jo puolivälissä

Kun 21. raskausviikko alkaa, olet saavuttanut raskauden puolivälin. Vatsasi on luultavasti kasvanut jo sen verran, että raskautta voi olla vaikea piilottaa.

Teksti
Toimitus

21. raskausviikko | rv 20+0–20+6 | RV 20

21. raskausviikko tarkoittaa sitä, että raskaus on kestänyt 20 viikosta ja 0 päivästä 20 viikkoon ja 6 päivään  (rv 20+0–20+6). Sikiön pituus päästä peppuun (CRL) on n. 16 cm ja koko pituus n. 25 cm. Sikiö painaa n. 325 g.

Lapsi saavuttaa puolet syntymäpituudestaan

21. raskausviikon aikana lapsi liikkuu edelleen paljon, ja nyt hänellä on myös univaiheita. Univaiheet eivät kuitenkaan vielä noudata mitään tiettyä rytmiä tai unikaavaa.

Useimmiten lapsi nukkuu kun sinä olet liikkeellä, ja herää usein juuri silloin kun itse pysähdyt tai lepäät. Joillakin lapsilla on jo tässä vaiheessa tietty suosikkiasentonsa, johon hän käy unille. Saatat huomata tämän siitä, että lapsi asettuu pitkäksi aikaa aloilleen aina tietylle puolelle mahaa.

Kun 21. raskausviikko alkaa, lapsen suolisto on kehittynyt, ja hän pystyy jo imemään ravintoa lapsivedestä. Hän myös juo lapsivettä. Suurimman osan ravinnosta lapsi saa kuitenkin istukan kautta.

Lapsi on jo saavuttanut melkein puolet syntymäpituudestaan, ja on nyt noin 25 senttimetriä pitkä. Hän painaa kuitenkin vain noin 10 prosenttia tulevasta syntymäpainostaan, suunnilleen 300 grammaa.

Lapsen kulmakarvat alkavat muotoutua ja hän saa jatkuvasti enemmän omia, persoonallisia piirteitään.

21. raskausviikko on raskauden puoliväli!

Kun 21. raskausviikko on saavutettu, olet raskauden puolivälissä.

Vatsasi on luultavasti tässä vaiheessa kasvanut jo sen verran, että raskautta voi olla vaikea piilottaa. Kehosi kaipaa lisää ravintoa, mutta sinun ei kuitenkaan tarvitse syödä ”kahden edestä”. Yritä edelleen syödä terveellisesti ja monipuolisesti.

Iso osa naisista kärsii raskauden aikana turvotuksesta. 21. raskausviikko on aikaa, jolloin sormet, nilkat ja jalat voivat turvota ja olo on siksi epämukava. Turvotukseen voivat auttaa tukisukat tai tukisukkahousut, jotka myös ehkäisevät suonikohjujen syntymistä.

Lue myös: Raskaus ja jalkavaivat – Näin hoidat turvotusta, suonikohjuja ja levottomia jalkoja

Kilpirauhasesi on raskausaikana aktiivisempi kuin yleensä, ja se voi aiheuttaa hikoilua etenkin yöllä. Hikoilua aiheuttaa myös normaalia vilkkaampi aineenvaihduntasi, joka esimerkiksi yöhikoilun myötä poistaa kehosta jäteaineita. Muista siis juoda riittävästi vettä, jotta nestetasapaino pysyy kunnossa.

Myös rintojesi maitorauhaset kehittyvät paljon, 21. raskausviikon aikana rinnoistasi saattaa jo valua vähän nestettä.

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X