Raskaus viikko viikolta 28.11.2014 Päivitetty 15.02.2023

34. raskausviikko

On 34. raskausviikko, ja kohdussa alkaa olla ahdasta. Nämä hetket ovat aikaa, jolloin moni miettii jo synnytystä.

Teksti
Toimitus

34. raskausviikko: Vauva kasvaa ja pyöristyy

Kun 34. raskausviikko alkaa, lapsi on täysin kehittynyt. Hänen mittasuhteensa ovat oikeat, joten nyt hän enää vain kasvaa ja pyöristyy.

Keskimäärin lapsi painaa tässä vaiheessa raskautta noin kaksi kiloa ja on noin 39 senttimetriä pitkä. Kohdussa alkaa olla jo ahdasta, eikä hän pysty liikkumaan niin vapaasti kuin aikaisemmin.

Lapsi tuntee jo sinun ja kumppanisi äänet. Hän myös tunnistaa musiikin, jota kuuntelet tai laulat usein.

Uskotaan myös, että 34. raskausviikon ikäisen sikiön aivotoiminta alkaa olla jo niin kehittynyttä, että hän näkee nukkuessaan alkeellisia unia.

Lue myös: Synnytys vaihe vaiheelta

Kohdun paino on kymmenkertaistunut

34. raskausviikko on aikaa, jolloin todella tunnet olevasi raskaana. Kohtusi on kasvanut, ja sen paino on yli kymmenkertaistunut raskauden aikana. Myös painosi on noussut, ja jatkaa yhä nousua noin puoli kiloa viikossa. Myös napasi on saattanut kääntynyä ulospäin.

Jatka lantionpohjan lihasten harjoituksia. Ne estävät virtsankarkailua ja edistävät synnytyksen jälkeistä palautumista ja toipumista.

34. raskausviikko on äitiysloman aloituksen aikaa

Monilla odottajilla alkaa äitiysloma 34. raskausviikolla tai seuraavan viikon aikana. Äitiyslomalla sinulla on toivottavasti mahdollisuus rauhoittua, rentoutua ja kääntää ajatukset tulevaan vauvaan. Toisaalta oma aika ja mukavat hetket ystävien sekä puolison kanssa ovat tervetullutta aikaa tässä vaiheessa raskautta. Oman itsensä hellimiseen ja hyvinvointiin kannattaa tosiaan nyt satsata.

Luultavasti mietit yhä enemmän synnytystä. Miten se tulee sujumaan? Milloin se alkaa? Miten paljon se sattuu? Miten siihen voi valmistautua?

34. raskausviikko voi tuoda tullessaan myös levottomia yöunia. Raskauden loppupuolella voi olla vaikeaa rauhoittua, kun mielessä pyörii kaikenlaista. Tai ehkä sinun täytyy käydä vessassa monta kertaa yössä. Myös hyvän nukkumisasennon löytäminen voi olla vaikeaa. Paras nukkumisasento raskaanaolevalle on nykyisten suositusten mukaan vasemmalla kyljellä. Ota tarvittaessa iso tyyny vatsan alle tai polvien väliin.

Tässä asennossa verenkierto sekä munuaisten toiminta säilyvät hyvinä. Myös virtsarakkoon kohdistunut paine vähenee tässä asennossa.

Keskustele:
Raskaus ja virtsankarkailu 

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X