Raskaus viikko viikolta 29.12.2014 Päivitetty 30.05.2024

2. raskausviikko

Juuri ennen ovulaatiota munasarjoissa on monta munasolua kypsymässä. 2. raskausviikon aikana kypsin munarakkula repeää, ja munasolu aloittaa matkansa munanjohtimeen. Raskaus ei siis ole vielä todellisuudessa alkanut – mahdolliset oireet voivat kertoa siitä, että olet myöhäisemmillä raskausviikoilla kuin ajattelet.

Teksti
Toimitus

Kun toinen raskausviikko alkaa, on naisen hedelmällinen aika ja kohtu valmistautuu vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun. Itse raskaus ei siis vielä ole alkanut, niin oudolta kuin se kuulostaakin: ensimmäiset raskausviikot pitävät sisällään kuukautiset, ovulaation ja hedelmöittymisen. 

Jos uskot olevasi jo raskaana ja sinulla on raskauden oireita, saatat olla esimerkiksi raskausviikolla 4.

Ovulaatio ja hedelmöittyminen

Juuri ennen ovulaatiota munasarjoissa on monta munasolua kypsymässä. Pian se munarakkula, joka on kypsin, repeää, ja munasolu aloittaa matkansa munanjohtimeen. 2. raskausviikko on aika, jolloin siittiösolut pääsevät munasolun läheisyyteen vuorokauden sisällä.

Jos raskaus saa alkunsa IVF-hoidosta, alkio siirretään kohtuun tässä vaiheessa kuukautiskiertoa.

Lue myös: Näin selvität, milloin ovuloit

Hormonit ovulaation jälkeen

Ovulaation jälkeen estrogeeni- ja progesteronitasot nousevat voimakkaasti. Nämä hormonit stimuloivat kohdun limakalvoa niin, että solmukkeet kasvavat ja kypsyvät. Sen myötä ne alkavat erittää sokeripitoista limaa. Kun 2. raskausviikko on käynnissä, naisen kohtu valmistautuu vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun.

On tavallista, että naisen seksuaalinen halukkuus lisääntyy hänen ollessaan hedelmällisimmillään.

Lue myös: Raskaushormonit sekoittavat kehoa ja mieltä – 6 faktaa, jotka jokaisen odottajan on hyvä tietää

Munasolun hedelmöittyminen

Munasolu ei liiku, mutta se vetää siittiöitä lähelleen. Siittiöt liikkuvat munasolun ympärillä, ja munasolu kaappaa yhden niistä. Näin tapahtuu hedelmöittyminen. Siitä lähtien kun äidin ja isän perintötekijät sulautuvat yhteen, alkaa intensiivinen solujen jakautuminen, joka jatkuu vielä koko matkan aikana munanjohtimeen. Tämä tarkoittaa sitä, että alkiossa on monta solua jo kohtuun saapuessa, vain kolme päivää hedelmöittymisen jälkeen.

Hedelmöittyminen voi tapahtua niin sanotusti luonnonmukaisesti, mutta myös keinohedelmöityksenä.

Kokeile Kaksplussan suosittuja ovulaatio- ja raskauslaskureita!

Voikohan hedelmöittymisen tuntea?

Moni nainen pohtii, millaisia oireita tai tuntemuksia hedelmöittyminen saa kehossa aikaan. Hedelmöittymisen tuntemisesta ei kuitenkaan ole varsinaista tieteellistä näyttöä, mutta sen sijaan alkion kiinnittymisen on arveltu aiheuttavan monilla naisilla esiintyvää pientä verenvuotoa.

Kevyttä kiinnittymisvuotoa esiintyy yleensä noin 11–12 päivää hedelmöittymisen jälkeen.

Lue lisää: Hedelmöittyminen – voiko sen tuntea?

Lue myös: Kaikki alkuraskaudesta – vointi, oireet ja raskauden seuranta

Raskausviikot

Lue myös

Kommentit (1)

siittöit uivat rauhassa tuki kohtaa

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X